logo

Reuma en Diabetes

Specialistische voetverzorging door een gecertificeerde pedicure kan bij reuma en diabetes ernstige gevolgen voorkomen!

Naast de voetbehandeling, de adviezen over voetverzorging en de keuze van schoenen is het voorkomen van voetproblemen een van de belangrijkste taken van de pedicure.

Wanneer gaat u naar een pedicure?
Het is raadzaam om enkele malen per jaar, ook als er geen voetklachten zijn, naar een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening ‘Diabetische en Reumatische Voet” te gaan.
Indien nodig adviseert de pedicure u naar een huisarts, een specialist en/of podotherapeut te gaan. Schoonheidssalon Agnes werkt samen met een podotherapeut. Zo hebben wij snel contact en wordt u doorverwezen indien nodig.

 

 

Reuma en voeten

Symptomen Reuma
Wanneer u reuma heeft, dan heeft u bijna altijd te maken met ongewenste eelt- en likdoornvorming aan uw voeten:

Dit heeft te maken met:

  • de veranderde stand van uw voet en tenen
  • het weefsel onder de bal van uw voet dat dunner wordt of verschuift
  • schoenen die niet goed (meer) passen

Bij reuma kunt u ook last krijgen van veranderingen aan uw nagels. Dit is vaak een gevolg van het feit dat de tenen in de verdrukking komen omdat er (te) weinig ruimte is in uw schoenen. Vaak is er ook een standsafwijking van de voet.

De volgende nagelafwijkingen kunnen optreden:

  • verkleuringen
  • verdikte of juist extreem dunne nagels
  • ruwe, ondoorzichtige, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels)

Bij reuma zijn de voeten vaak extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of standsveranderingen. Dat geeft juist teveel of te weinig eeltvorming.

Vergoeding Reuma
Als u naar een pedicure gaat met de aantekening “Reumatische Voet” dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten. Vraag dit bij uw zorgverzekeraar.

Algemeen advies bij Reuma
De uitspraak "rust roest" is voor mensen met reuma zeker van toepassing. Het is dan ook goed om dagelijks enige voetoefeningen te doen en zo uw gewrichten soepel te houden.

Symptomen Diabetes
De diabetische voet is herkenbaar aan droge voeten of kloofjes, minder gevoel in de voeten, tintelingen of pijn, vaak koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten. Als u hierop regelmatig controleert kunt u infecties, standafwijkingen van de voet en in het ergste geval zelfs amputatie voorkomen.

De voeten bij diabetes zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

Algemene adviezen bij diabetes:

Vergoeding Diabetes via podotherapeut

Vanaf 2015 bepaald de podotherapeut op verzoek van de zorgverzekeringen voor u de simms classificatie, het type diabetes en uw zorgprofiel. Dit is noodzakelijk als u in aanmerking wilt komen voor een vergoeding van uw zorgverzekering.
Wij werken samen met FIT Podotherapie in Vlaardingen.

Gezondheidscentrum Vlaardingen
Oosthavenkade 43
3134 NW Vlaardingen
Tel: 085-2107060 of 06 52107060
Of maak online een afspraak: www.fitpodotherapie.nl