logo

Medische Acné

Acné is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij een ontsteking ontstaat van de talgklierfollikel.  Acné ontstaat vaak in de puberteit, onder invloed van hormonen maar ook op latere leeftijd kan acné ontstaan. Acne komt voornamelijk voor op de plaatsen waar de meeste en grootste talgklieren zich bevinden zoals gelaat, borst, bovenste deel van de rug en de schouders.

Door toenemende huidverhoorning van de uitvoergang van de talgklier, raakt de talgklier verstopt waardoor onderhuids een comedo ontstaat (zwart puntje). De aanwezige propionibacterie zorgt ervoor dat de vetten uit het talg omgezet worden in vrije vetzuren. Wanneer de talgklier overvol raakt, scheurt deze open en komen de irriterende vetzuren in het omringende weefsel en er ontstaat een ontsteking. Er kan een papel (rode verhevenheid) of een pustel (geel kopje) ontstaan. In ernstiger gevallen kunnen er nodi (pijnlijke onderhuidse knobbel) of cysten (met talg gevulde holte) ontstaan. De medische schoonheidsspecialist kan de verschillende vormen van acne behandelen en geeft adviezen over wat u zelf kunt doen om de acne aan te pakken.

Hoe ziet het eruit?
Er bestaan verschillende vormen van acne, maar alle vormen bevatten in meer of mindere mate de volgende kenmerken:
- blackheads ook wel open comedonen (mee-eters) genoemd, dit zijn zwarte puntjes op de huid
- whiteheads gesloten comedonen, deze zijn zichtbaar als witte bultjes onder de huid
- pustels/puistjes, dit zijn ontstoken comedonen
- infiltraten, grote ontstekingen
- roodheid van de huid

Oorzaak
Acne kan door verschillende oorzaken ontstaan:
- Verhoogde talgproductie 
- Bacteriën 
- Ontsteking 
- Hormonen

Hoe kan acné professioneel behandeld worden? 
De behandeling bestaat uit het reinigen van de huid, hierbij worden oneffenheden als ontstekingen en comedonen op hygiënische wijze uitgedrukt, de hoornlaag verdund en bacteriën gedood, zodat er geen littekens ontstaan. Het bepalen van de duur van de behandeling is afhankelijk van het verloop van het genezingsproces. In het begin van de behandeling ligt de behandelfrequentie hoog, er wordt wekelijks behandeld. Ze neemt af naarmate de conditie van de huid verbetert. Tussen de behandelingen zitten steeds langere tussenpozen.
Aan de belangrijkste oorzaak, de verhoogde hormoonspiegel, kunnen we helaas niets doen. Dit kan alleen een arts met medicatie. Geef uw huid de tijd om aan de behandelingen en aan de producten te wennen. Bij regelmatige verzorging kan pas na 6 tot 8 weken verbetering worden waargenomen.

Wanneer de actieve acne verminderd of genezen is, kan er restacne achterblijven. Dit zijn zichtbare grove poriën en/of littekens. De restacne kan door middel van speciale peelingen of microdermabrasie behandeld worden om deze minder zichtbaar te maken. Schoonheidssalon Agnes werkt tijdens een acnebehandeling met de producten van Chris Farrell. Na de acne behandeling krijgt u een huidverzorgingsadvies, wanneer u deze producten thuis gebruikt geeft dit verbetering van de huid.

 

Acné

Vergoeding via ziektekostenverzekeraar:
De behandelingen van acné worden op doorverwijzing van een huisarts of dermatoloog vergoed. Raadpleeg uw polis over de aard van de vergoeding.

Waarom kan men op latere leeftijd opeens last van puistjes krijgen?
Net als de huid van een tiener staat ook de volwassen huid onder invloed van hormoonschommelingen, een veranderd leefpatroon en stress. Dus is het eigenlijk heel gewoon dat een huid op latere leeftijd eveneens puistjes kan vertonen, ook als u er vroeger nooit last van heeft gehad. De mate van acne in de puberteit zegt in principe niets over dit verloop. Daarbij kunnen langdurige stress, medicijnen en zwangerschap een rol spelen bij het ontstaan op latere leeftijd.

Heeft acné te maken met voeding?
De grootste boosdoeners, volgens de gepubliceerde studies, zijn melk en graanproducten of andere koolhydraten met een hoge glycemische index. Dat wil zeggen, voeding en dranken waarvan je bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat. Daaronder vallen alle frisdranken, energy drinks, vruchtensappen en zelfs VitaminWater.

Online afspraak maken

Medische acne prijzen

Acne behandeling*  €    85,00
*Vergoeding via zorgverzekeraar mogelijk.